הגדרת אמנות הבמה
אמנות הבמה היא צורה ייחודית של אמנות המגלמת פעולה, תנועה או שימוש בקול כמהות היצירה האמנותית עצמה. בניגוד לאמנויות חזותיות שבהן החפץ הוא היצירה, באמנות הבמה היצירה מתקיימת דרך גוף האמן והאינטראקציה שלו עם הקהל. ארבעת המרכיבים הבסיסיים של אמנות הבמה הם: זמן, מרחב, גוף המבצע ויחסי הגומלין בין המבצע לקהל. אמנויות במה יכולות להתרחש במקומות מגוונים, החל מבמות מסורתיות וכלה באתרים לא צפויים, מכיוון שכל מרחב יכול להפוך לבמה.
תחרות ו”איום משולש” באמנות הבמה
התחרות היא מרכיב מרכזי באמנות הבמה, שכן אמנים רבים שואפים לצבור פופולריות ולהתבלט בקרב קהל הצופים. אמנים שמצליחים לשלב בכישרון משחק, שירה וריקוד נחשבים ל”איום משולש” בתחום אמנות הבמה. דוגמאות מפורסמות לאמנים שזכו לתואר זה כוללות את ג’ין קלי, פרד אסטר וג’ודי גרלנד. היכולת לשלב בין כישרונות מגוונים הפכה אותם לכוכבי במה מצליחים ופופולריים.
ז’אנר הוודוויל
הוודוויל היה ז’אנר בידור פופולרי בצפון אמריקה ובאירופה בין השנים 1880-1930. מקור השם הוא כנראה מהצירוף הצרפתי “voix de ville” שמשמעותו “קול העיר”. מופעי הוודוויל הועלו על ידי להקות נודדות בערים ועיירות ברחבי אמריקה, וכללו סדרה של מופעים קצרים המשלבים ריקודים, קומדיות, דרמות, סטנד-אפ, קסמים, לוליינות, הקרנות פנס קסם ועוד. המופעים חולקו לשלוש רמות: “סמול טיים” (קטן ומוגבל), “מדיום טיים” (בינוני) ו”ביג טיים” (גדול ומפואר). גודל הלהקה והאולמות נקבע בהתאם לרמת המופע.
הקברט הגרמני
הקברט הגרמני הוא ז’אנר של מופעי סאטירה המתמקדים בביקורת חברתית ואירועים פוליטיים. הז’אנר צמח מתוך מסורת הקברט הצרפתי, והתפתח בגרמניה ובאוסטריה בתחילת המאה ה-20. מופעי הקברט זכו לפופולריות רבה במיוחד בתקופת גרמניית ויימאר בשנות ה-20, כאשר אמנים ידועים כוילי רוזן, קרל פלנטין ופאול מורגן היו חלק מהסצנה. לעתים קרובות, טקסטים למופעים נכתבו על ידי סופרים מפורסמים כברטולט ברכט וקורט טוכולסקי. עם עלייתו של המשטר הנאצי בשנת 1933, הקברט הגרמני נדכא, ורבים מאמניו נאלצו לברוח מגרמניה. לאחר מלחמת העולם השנייה, מסורת הקברט הגרמני שבה והתחדשה.
אמנות הפנטומימה
הפנטומימה היא צורת אמנות במה ייחודית המבוססת על תקשורת ללא מילים, באמצעות תנועות גוף וחיקוי. מקור השם נגזר מהמילים היווניות “πάντως” ו”μῖμος” שמשמעותן “חקיין של הכול”. תכונותיה המרכזיות של הפנטומימה הן הבעה באמצעות תנועה ויצירת אשליה פיזית. האמנים אטיין דקרו וז’אן-לואי בארו הובילו את התפתחות הפנטומימה המודרנית, בעוד שמרסל מרסו וז’אק לקוק תרמו להפצתה ברחבי העולם. אמנות הפנטומימה מאפשרת תקשורת כלל-עולמית ללא מחסומי שפה.
בובות גרב
בובות גרב הן בובות העשויות מגרבים או בגדים דומים. על ידי שחילת כף היד לתוך הקצה הסגור של הגרב, ניתן ליצור אשליה של “דיבור” באמצעות תנועות היד. פי הבובה נוצר מהאזור שבין העקב והבוהן, כאשר האגודל מהווה את הלסת. הבובות יכולות להיות מעוטרות בתוספות כגון כפתורים המדמים עיניים או פיסות בד המחקות שיער. בובות גרב משמשות לעתים קרובות לחינוך ובידור ילדים, ומופיעות גם בתוכניות טלוויזיה מיועדות לצופים צעירים.
חיבור בין הז’אנרים באמנות הבמה
למרות ההבדלים ביניהם, קיימים מספר קווי דמיון המאחדים את הז’אנרים השונים של אמנות הבמה. ראשית, כולם מסתמכים על גוף האמן כמדיום להעברת המסר האמנותי. בנוסף, כל הז’אנרים מבוססים על אינטראקציה חיה עם קהל הצופים, המהווה חלק אינטגרלי מהחוויה. לבסוף, כולם עושים שימוש בתנועה, חיקוי ומחוות גופניות כדרך להעביר רעיונות ורגשות. דרך השילוב הייחודי של רכיבים אלה, הז’אנרים השונים של אמנות הבמה מצליחים ליצור חוויה בלתי אמצעית ובלתי נשכחת עבור הצופים.
אמנות הבמה (בי”ס ישראלי לאמנויות הבמה) היא מסגרת רחבה המאפשרת ביטוי יצירתי במגוון דרכים. החל מהצגות תיאטרון מורכבות ועד למופעי רחוב ספונטניים, יש מקום לגיוון עצום בתוך עולם אמנות הבמה. הבסיס המשותף הוא השימוש בגוף האמן כבמה חיה לצורך העברת מסרים, רגשות ותפיסות עולם שונות. היכולת לגעת בקהל באופן בלתי אמצעי, ללא מחסומים של מסגרות או מדיומים אחרים, היא שהופכת את אמנות הבמה לכה מרתקת ובלתי נשכחת.
בין אם מדובר בקומדיה קצבית של הוודוויל, בסאטירה פוליטית חריפה של הקברט הגרמני, בהבעה חסרת מילים של הפנטומימה, או בקסם של בובות הגרב – אמנות הבמה יוצרת חוויה ייחודית עבור כל צופה. היא מזמינה את הקהל להשתתף ולחוות את היצירה האמנותית באופן בלתי אמצעי, תוך חשיפה לעולמות חדשים של רגש, דמיון ומשמעות. בכך, אמנות הבמה ממשיכה להוות כוח מניע תרבותי משמעותי, המחבר בין אנשים ומעורר השראה, צחוק והרהורים עמוקים.