זעם רב

כעס: להבה רגשית בין הרס לבנייה

הכעס, רגש עוצמתי ורב-פנים, מתפרץ ממעמקי הנפש האנושית כלהבה רגשית. הוא אוניברסלי, משותף לכל אדם באשר הוא, ומתבטא במגוון רחב של מילים בעברית – זעם, חימה, רוגז, תסכול, עצבים ועוד. כמטבע בעל שני צדדים, הכעס טומן בחובו פוטנציאל הרסני לצד תפקיד הישרדותי וחברתי חשוב. במאמר זה נצא למסע אל נבכי הרגש העז הזה, נבחן את מקורותיו, ביטוייו והשלכותיו, ונלמד כיצד ניתן לרסן את להבותיו ולרתום את כוחו למטרות חיוביות.

כור ההיתוך של הכעס: גורמים מעוררי להבה

הכעס מתעורר כתוצאה ממגוון רחב של גורמים, המשותף לכולם הוא תחושה של איום, תסכול או פגיעה. איום על שלומנו הפיזי או הנפשי, תסכול מכישלון או אי-השגת מטרה, פגיעה בכבודנו או בערכים החשובים לנו – כל אלה יכולים להצית את אש הכעס. גם תחושות של בגידה, חוסר צדק, או אפילו רעש בלתי פוסק, עלולים להוות טריגר להתפרצות רגשית. חשוב להבחין בין כעס כאירוע רגשי חד-פעמי לבין עוינות כתחושה מתמשכת של איבה כלפי אדם או מצב.

בארגונים, מודל שני הסיפים מסביר כיצד נורמות ארגוניות משפיעות על ביטוי הכעס. כאשר עובד חש כעס, הוא יכול לבחור האם לחצות את “סף הביטוי” ולהפנות את כעסו כלפי הגורמים הרלוונטיים, או לחצות את “סף חוסר הנימוס” ולהביע את כעסו בצורה מוגזמת ולא מקובלת. הבחירה בין שני הסיפים משפיעה על התוצאות של ביטוי הכעס, כאשר ביטוי מבוקר ומנומק עשוי להביא לשינוי חיובי, בעוד שביטוי מוגזם עלול לפגוע בפרט ובאירגון.

להבות משתוללות: ביטויי הכעס והשלכותיהם

הכעס מתבטא במגוון דרכים, החל מהבעות פנים ותנועות גוף, דרך התנהגויות מילוליות כמו קללות והעלבות, ועד להתנהגויות פיזיות ואלימות. ישנם הבדלים בין כעס (זעם רב) מוחצן, המתבטא בהתפרצויות קולניות ואגרסיביות, לבין כעס מופנם, המתבטא בהתנהגות פסיבית-אגרסיבית, דיכאון, ואף פגיעה עצמית.

הכעס, זעם רב, הבלתי מרוסן עלול לגרום לנזקים משמעותיים. הוא פוגע ביחסים הבין-אישיים, יוצר סכסוכים ומוביל לניכור. הוא פוגע בבריאות הנפשית, מעלה את הסיכון לדיכאון, חרדה ובעיות שינה. בנוסף, לכעס השפעות שליליות על הבריאות הגופנית, כמו עלייה בלחץ הדם והגברת הסיכון למחלות לב.

כעס ביהדות: בין גינוי לניצול

היהדות מתייחסת לכעס בחומרה, ומדגישה את הצורך בשליטה עצמית. מקורות יהודיים רבים, החל מהתנ”ך והתלמוד ועד לדברי הרמב”ם, גינו את הכעס, השוו אותו לעבודה זרה, ואף הזהירו מפני השלכותיו ההרסניות. דמותו של משה רבנו, אשר חטא במי מריבה בשל כעסו, משמשת תזכורת לכך שגם גדולי האדם עלולים ליפול בפח הכעס.

ביהדות, קיימים גבולות הלכתיים שמטרתם לרסן התנהגויות הנובעות מכעס. איסורים כמו הסגת גבול, לשון הרע ופגיעה בזולת נועדו לשמור על הסדר החברתי ולמנוע פגיעה בזכויות האחר.

ריסון הלהבות: טיפול בניהול כעסים

טיפול בניהול כעסים הוא תהליך טיפולי שנועד לסייע לאנשים המתקשים לשלוט בכעסם ולמנוע ממנו להרוס את חייהם ואת מערכות היחסים שלהם. המטרה היא להגביר את המודעות העצמית, לזהות את הגורמים המעוררים את הכעס, ולפתח כלים לוויסות רגשי והתמודדות יעילה.

קיימות גישות טיפוליות שונות לניהול כעסים, ביניהן הגישה הקוגניטיבית-התנהגותית (CBT), הגישה הפסיכודינמית והגישה המבוססת על מיינדפולנס. כל גישה מציעה כלים וטכניקות שונות להתמודדות עם הכעס, כמו טכניקות הרפיה, שינוי דפוסי חשיבה, וזיהוי צרכים רגשיים.

הטיפול יכול להתקיים במסגרות שונות, כמו טיפול קבוצתי, טיפול פרטני וטיפול זוגי. בנוסף, קיימים מרכזים ייעודיים לטיפול בכעסים, כמו מרכזים למניעת אלימות במשפחה, בתי סוהר ושירות מבחן למבוגרים.

התקף זעם: סופת אש רגשית

התקף זעם, המכונה גם טנטרום, הוא התפרצות רגשית עוצמתית המאופיינת בבכי, צרחות, אלימות מילולית או פיזית, והתנגדות לניסיונות הרגעה. התקפי זעם שכיחים בקרב ילדים צעירים, אך עלולים להופיע גם אצל מבוגרים, במיוחד במצבי לחץ קיצוני או בקרב אנשים הסובלים מהפרעות שונות כמו אוטיזם והפרעות אישיות.

התקפי זעם בילדות עשויים להיות תגובה לתסכול, עייפות או קושי בוויסות רגשי. חשוב שההורים יתמודדו עם התקפי זעם בסבלנות ובהבנה, יספקו לילד סביבה בטוחה ומכילה, וילמדו אותו כלים לזיהוי וביטוי רגשות בצורה בריאה.

סיכום: איזון בין להבה לרוגע

הכעס הוא רגש מורכב, בעל פוטנציאל הרסני לצד תפקיד הישרדותי וחברתי חשוב. הבנת הגורמים לכעס, זיהוי ביטוייו השונים, ופיתוח כלים לוויסות רגשי, הם המפתח להתמודדות בריאה עם הרגש העוצמתי הזה. טיפול בניהול כעסים מציע מגוון כלים ושיטות להתמודדות עם כעס, ומסייע לאנשים לשלוט בלהבות הרגש ולהפוך אותן למקור של אנרגיה וכוח מניע.